ראשי הרשויות במסר משותף: תקציב למיגון הצפון עכשיו

יום לאחר התקרית הביטחונית בגבול, התכנסו חברי פורום קו העימות הצפוני לישיבה דחופה במושב אביבים וקראו לממשלה להעביר מיד את התקציב שכבר אושר במסגרת תוכנית "מיגון הצפון"

ראשי הרשויות הצפוניים התכנסו היום (שני, 2 בספטמבר) לישיבה דחופה של פורום קו העימות במושב אביבים בעקבות התקרית הביטחונית שהתרחשה שם אתמול, ויצאו בדרישה משותפת אל הממשלה, לדאוג במיידית להעברת תקצוב תוכנית מיגון הצפון.

בישיבה השתתפו אשר המועצה ויו"ר פורום קו העימות משה דוידוביץ, אייל שמואלי – כפר ורדים, גיורא זלץ – גליל עליון, רפיק מרעי – חורפיש, בני בן מובחר – מבואות חרמון, עמית סופר – מרום הגליל, ארקדי פומרנץ – מעלות תרשיחא, רונן מרלי – נהריה, אדגאר דכואר - פסוטה, יאסר גדבאן - כיסרא סמיע, גבי נעמן – שלומי ודימי אפרצב מקצרין.

"אתמול קיבלנו תזכורת קריטית לחשיבות העליונה שיש להגדלת המוכנות", אמר סופר. "הצבא חזק ויודע לבצע את העבודה, אך האירוע הזה התרחש בזירה הצבאית, אם היה  מתרחש בזירה אזרחית ברור לנו מה הייתה התמונה. את תכנית המיגון אין לאף אחד פריבילגיה שלא להוציא אל הפועל".

דוידוביץ הוסיף כי האירוע סיפק תזכורת נקודתית למה שיכול לקרות בגבול הצפוני הנפיץ. לדבריו, "אנחנו סומכים את ידינו על צה"ל וכוחות הביטחון, אך עם זאת, אוזלת היד של הממשלה בהתייחס למיגון  הצפון, שבו חיים יותר מ-200 אלף תושבים ללא מיגון, הינה משוועת. החיזבאללה של היום הוא לא אותו ארגון ולא מחזיק באותן יכולות כמו לפני 30 שנה. אנחנו קוראים לממשלת ישראל להתעשת, וטוב שעה אחת קודם".

בן מובחר אמר כי "לא צריך לחלק מחמאות לאף אחד, אלא לדרוש את מה שמגיע לנו על פי החלטת הממשלה ככתבה וכלשונה. אם למדינת ישראל יש אחריות על הצפון כמו על הדרום והמרכז, הם צריכים ליישם את כל סעיפי התוכנית. תודה לצה"ל ולקבינט הביטחוני שיודע לקבל החלטות בשעת אמת".

ראשי הרשויות במושב אביבים. הצהרת כוונות משותפת

גיורא זלץ הבהיר: "אני אהיה פחות מנומס". לדבריו, קיים פער הפער הבלתי נתפס בין הנתונים שאותם מפרסמת הממשלה לבין סדר העדיפויות. "יש פערים עצומים בין הנתונים המתפרסמים לבין הנתונים הידועים בפועל המתייחסים לטילים שיכולים להגיע מעבר ל-30 ק"מ מהגבול", אמר אש המועצה מהגליל העליון. "תחשבו איך ייראו הימים שהפצצות יגיעו למקומות מבונים במרכזי ערים. 50% מתושבי קן העימות גרים בלי  ממ"דים בבתים, וכך גם במבני הציבור - מבני חינוך (גן, בית ספר) או תעשייה, כולל חומרים מסוכנים, אף אחד מהם אינו ממוגן. אני שמח על מה שעשו בדרום, אבל אצלנו המצב שונה לגמרי. במצב בו יפרוץ אירוע גדול ממה שהיה אתמול, יש עשרות אלפי ילדים שהם ללא מיגון. בגליל עליון, כמו ברשויות אחרות, זמן התגובה הוא אפס. לכן, את כל מבני הציבור חובה למגן עד סוף 2020. זה אפשרי - התקציב ישנו, התוכניות קיימות, אך בפועל שום דבר לא קורה. לא ניתן לזה לקרות".

מרעי אמר כי האיום הממשי על יישובי הצפון התחיל אתמול. "כל האזור תחת סכנה ממשית – אנחנו בני ערובה. המיגון שכולם מדברים עליו הוא משמעותי וצריך להיות מיידי. אנו פונים לראש הממשלה לספק לנו מיגון".

פומרנץבחר להתייחס בדבריו לאחריות של המנהיגות המקומית. "לרשויות יש אחריות לתושבים גם במקלטים פרטיים שמקלטיהם מוזנחים, שמשפחות דלות אמצעים, זקנים, וילדים שיהיו בשעת חירום במקומות לא ראויים", אמר אש העיר מעלות. "אנחנו חייבים למצוא דרך לעזור לתושבים שלנו להביא את המקלטים הפרטיים למצב כשיר בזמן חירום. אתמול עברנו את הפרומו, לא רוצים להגיע לשעת האמת".

עם סיום הישיבה חברי הפורום יצאו בדרישה משותפת לראש הממשלה בנימין נתניהו לקבלת לוח זמנים ברור וידוע להעברת התקציב וביצוע תוכנית מיגון הצפון.